אחת השאלות שמטרידות אמהות מניקות היא איך אפשר לדעת שהתינוק אוכל מספיק.
זה נכון שאין סימוני שנתות על השד, אך בהחלט ישנם סימנים אובייקטיביים שעל פיהם ניתן לדעת האם יש סיבה לדאגה.
1. משקל:
מחקרים מראים שתינוקות יונקים מאבדים בממוצע 5-7% ממשקל הלידה שלהם בימים הראשונים שלאחר הלידה. חשוב להיות ערניים לכך שהירידה במשקל נעצרת והתינוק מתחיל לעלות במשקל. התינוק אמור לחזור למשקל הלידה אחרי 10 ימים מהלידה (המקסימום הוא שבועיים לאחר הלידה).
תינוק יונק בארבעת החודשים הראשונים אמור לעלות כ 155-241 ג' בשבוע. הטווח חושב על בסיס עקומות הגדילה המעודכנות של ארגון הבריאות העולמי. לאחר ארבעה חודשים קצב העלייה במשקל מתמתן והינו בממוצע 92-126 גר' בשבוע.
תינוק אמור להכפיל את משקל הלידה עד גיל חצי שנה מקסימום ולשלש את משקל הלידה בגיל שנה.
2. שתן:
תינוקות שמקבלים מספיק אוכל אמורים לתת שתן 2-6 פעמים ב 48 שעות הראשונות ולאחר מכן לפחות 5 פעמים ביממה. יש לשים לב כשמחליפים חיתול האם החיתול יבש או שהיה שתן. בשלושת היממות הראשונות יתכן ויהיו קריסטלים ורודים בשתן. נוכחות של כתמים ורודים מעבר ליממה השלישית אינה תקינה.
3. צואה:
- צבע: הצואה הראשונית שהתינוק נותן נקראת מקוניום היא בצבע שחור ובמרקם דביק. צבע הצואה אמור להפוך בהדרגה לירוק ולאחר מכן לצהוב. מרקם הצואה משתנה גם הוא ממרקם דביק למרקם דליל יותר עם מעין גרגרים קטנים. אם צבע הצואה לא השתנה לצבע צהוב ביום החמישי לאחר הלידה סימן שהתינוק אינו מקבל מספיק חלב.
- תדירות: החל מהיום הרביעי שלאחר הלידה התינוק אמור לעשות קקי לפחות 3 פעמים ביום. לאחר שישה שבועות מהלידה הקקי מפסיק להיות מדד לכמות שהתינוק אוכל.
4. כאשר התינוק מחובר לשד חשוב לשים לב שהוא יונק בצורה פעילה ושאינו רדום במשך רוב הזמן שהוא מחובר לשד. איך תזהי יניקה יעילה?
- חשוב לשים לב לבליעות: שימי לב שהלסת התחתונה של התינוק זזה ושהוא מבצע פעולות מציצה. מיד עם התחברות התינוק לשד צפויות מציצות קטנות ומהירות ולאחר מכן אמורות להיות מציצות עם מרווחים גדולים יותר וקול של בליעות. לרוב לאחר מספר דקות של יניקה פעילה המרווחים בין הבליעות ילכו ויגדלו והתינוק יתחיל לשקוע בשינה. חשוב לשים לב שהתינוק לא נרדם מיד עם החיבור לשד. ניתן לעודד את התינוק לינוק באופן פעיל ע"י ביצוע סחיטות עמוקות וארוכות של השד או ע"י לחיצה עדינה עם היד התומכת על התינוק לכיוון הגוף שלך. הפעולה הזאת תגרום לפטמה להכנס לעומק הפה והתינוק צפוי להגיב לכך ע"י בליעות יפות. אם התינוק ממשיך להיות רדום על השד למרות הסחיטות והלחיצה העדינה לכיוונך, זה הזן להעביר אותו לשד השני. יש אמהות שמספרות שנוח להן להחליף לתינוק חיתול אחרי הצד הראשון ולפני שהן מציעות את הצד השני כי עצם ההחלפה מעירה את התינוק וגורמת לו להיות פעיל יותר על השד השני.
- שימי לב שיש הבדל בתחושת המלאות בשד לפני ההנקה ואחריה (השד אמור להתרוקן במהלך ההנקה).
- ישנן אמהות שחשות את רפלקס שחרור החלב בזמן ההנקה- הרגשה של כיווץ של השד. לרוב מרגישים רק את הרפלקס הראשון בכל הנקה ורפלקס שחרור חלב הבא אינו מורגש. כמו כן במהלך ההנקה האם אמורה להרגיש שהיא צמאה. לעתים בזמן ההנקה משד אחד האם מרגישה שהחלב מטפטף מהשד השני.
5. חשוב לשים לב להתנהגות התינוק בין ההנקות. אם התינוק לא מתעורר כלל להנקות בעצמו או אם התינוק אף פעם לא רגוע לאחר ההנקה חשוב לפנות לקבלת עזרה מקצועית.
6. תדירות ההנקות: תינוק יונק אמור לינוק מינימום 8 פעמים ביממה. אם התינוק לא מגיע ל 8 האכלות מומלץ לעקוב היטב אחרי המשקל ולוודא שהעלייה תקינה. בנוסף מומלץ להתייעץ עם רופא הילדים המלווה אתכם לגבי התדירות.
מתוך:
1. Marsha Walker: Breatfeeding management for the clinician. Second edition 2011
2. Karen Wambach and Jan Riordan: Breatfeeding and Human Lactation. Fifth edition 2014