הרבה אמהות פונות אלי בדאגה עקב ירידה בעלייה במשקל סביב גיל 3-4 חודשים.
⭐ אני רוצה להתחיל עם מסר מרגיע- בגיל 3-4 חודשים אנחנו מצפים לירידה בקצב העלייה במשקל.
תינוקות יונקים רבים עולים בחודשיים הראשונים בקצב של קילו בחודש (ואף קצת יותר). עם זאת אין ציפייה שקצב עלייה זה ימשיך גם בחודשיים הבאים.
קשה לציין מספרים מדויקים, כי קצב עליה המצופה משתנה בהתאם לאחוזון של התינוק, אבל בגדול- עלייה של כ- 650 גרם בחודש השלישי ושל 360 ומעלה בחודש הרביעי הן הגיוניות ונורמליות.
אם התינוק שלך ירד באחוזון וקיבלת המלצה לשלב פורמולה כדי שיעלה יותר, ממליצה שתפני לייעוץ הנקה מסודר. רק תוספת בקבוק, ללא שינויים נוספים, תוביל לשיפור בעלייה במשקל, אבל מבחינת ההנקה הבעיות עלולות להחריף ולא להשתפר.
👈חשוב לדעת: בגיל 3-4 חודשים קורים שינויים בדפוס ההנקה. ההנקות מאוד מתקצרות. התנהלות נכונה היא המפתח כפי שאפרט בהמשך!
הסיבה הנפוצה לשינויים בדפוס ההנקה היא שהתינוק הגדל מתחיל להתעניין בהרבה דברים שהם לא אוכל.
בשבועות הראשונים שלאחר הלידה תינוקות מבלים זמן רב מהיממה בשינה ואכילה.
עם הגדילה וההתפתחות הם מתחילים לחקור את העולם, לגלות עניין בסביבה ובמשחקים ומתחילים לתפוס את עצמם כישות, הנפרדת מהאמא.
כתוצאה מכך האוכל יורד למקום נמוך יותר בסדר העדיפויות.
אם את אמא לתינוק בגיל 3-4 חודשים, את וודאי מכירה את התופעה שכאשר בזמן ההנקה התינוק שומע קול חזק או שמישהו נכנס לחדר או עוברת מכונית וכו' התינוק מתנתק ודעתו מוסחת.
בקיצור מספיק שקרה איזשהוא שינוי בסביבה- הלכה ההנקה - כאן חשוב להדגיש שאם התינוק מתנתק אין זה אומר שהוא לא רעב יותר!
זה אומר שיש משהו שיותר מעניין אותו כרגע והוא לא מסוגל לאכול ולחקור בו זמנית.
👈 עוד דבר שמשפיע:
ישנו מיתוס שתינוק בגיל 3-4 חודשים אמור לפתוח פערים גדולים יותר בין הארוחות ולכן אמהות רבות משתדלות לא להניק בהפרשים הקטנים מ-3 ואף 4 שעות, מה שמוביל להאטה בעלייה במשקל.
👈 מיתוס נוסף הוא שתינוקות בגיל הזה לא אמורים לקום בלילה. עם זאת קיים מחקר שהראה שבגיל הזה יש תינוקות שאוכלים חלק גדול מהתזונה היומית שלהם בלילה. משיכת זמן בין הנקות בלילה בגיל הזה עלולה לפגוע בעליה משקל.
📌 מה לעשות כדי שהעלייה במשקל תשתפר?
להפחית גירויים בזמן ההנקה במידת האפשר. מומלץ להניק לפחות בחלק מההנקות בחדר חשוך עם מינימום הסחות דעת. לרוב בהנקות בחדר חשוך התינוק יינק נפח חלב.
גם הנקה במנשא היא רעיון מעולה לגיל הזה. ישנם מנשאים שבהם ניתן להניק בתנוחת בטן לבטן- לדוגמא ארגו ומאי תאי.
גם אם לא מסתדר להניק הרבה פעמים ביום בחדר חשוך, כדאי לשאוף שיהיו כמה שפחות התרחשויות או קולות שעלולים להסיח את דעתו של התינוק בזמן ההנקה- להימנע מלדבר בטלפון או לדבר עם אנשים אחרים בחדר, לכבות את הטלויזיה וכו'.
להציע יותר הנקות במהלך היום ולקבל את זה שהנקה אחת יכולה להיות מורכבת מכמה הנקות קצרות רצופות. למשל אם התינוק התחבר, ינק 3 דקות ואחר כך ראה משהו מעניין והתנתק ולא מעוניין להמשיך לינוק- לא לנסות בכוח להחזיר אותו לשד באותו הרגע, אלא להניח לו לחקור את מה שמעניין אותו ואחרי הפסקה של כמה דקות להציע לינוק שוב.
אין זה אומר שלאורך כל היממה צריך להיות רצף אין סופי של נשנושים, אבל כן חשוב לזכור שמדובר בשלב התפתחותי, וההנקה לא חייבת להיות רצף אחד אלא אפשר להתייחס לכמה הנקות קצרות וצפופות עם הפסקות כסשן הנקה אחד.
📌 זה לא הזמן לנסות לרווח בין ההנקות ולשאוף לסדר יום קבוע. רב התינוקות היונקים לא פותחים פערים גדולים בין ההנקות עד המעבר למוצקים ואף לאחר המעבר למוצקים. 😊
עוד אופציה להגדיל את מספר ההנקות היא להציע לתינוק לינוק מיד עם ההתעוררות משינה ופעם נוספת לפני התנומה הבאה. כך בזמן הערות מספיקים 2 ארוחות.
☝️ הגדלת מספר הארוחות ביום מאוד חשובה כי היא גם תבטיח המשך עלייה תקינה במשקל גם תבטיח שאת תמשיכי לייצר שפע חלב (הרי חלב נוצר ע"פ ביקוש ואם התינוק ינק נפח קטן יותר ביממה עם הזמן יהיה לך פחות חלב) וגם יש סיכוי שאם תינוק יאכל הרבה ביום, הוא יתעורר פחות להנקות בלילה.
אם יש בבית פוף כדאי לנסות להניק בישיבה זקופה על הפוף. אחת התופעות שמאפיינות את הגיל 3-4 חודשים היא שתינוקות לא אוהבים להיות מעורסלים כי בתנוחת עירסול שדה הראייה מוגבל והם לא רואים את הסביבה שמסקרנת אותם. בהנקה בזמן ישיבה זקופה על פוף תינוק יכול לראות את מה שקורה מאוחרי הגב שלך גם אם הוא מעורסל כי אין משענת שחוסמת את שדה הראיה.
תשתדלי לקבל בהבנה את ההתעוררויות בלילה. עם הזמן תינוקות לומדים להתעניין בסביבה גם תוך כדי הנקה ולכן תינוקות בוגרים יותר מוסחים פחות בזמן הנקה ואוכלים יותר ביום ופחות בלילה, בנוסף המעבר למוצקים והבשלות הפיזיולוגית עושים את שלהם בהדרגה והשינה הופכת לרציפה יותר.
לסיום-
חשוב לי להדגיש שיש עוד פקטורים שעשויים להשפיע. ממליצה מאוד לפנות ליועצת הנקה ואם התינוק ירד יותר מפעם אחת באחוזון כדאי להתייעץ גם עם רופא ילדים לשלילת גורמים בריאותיים שעשויים להשפיע כגון ריפלוקס.
עם זאת במקרה של האטה בעלייה במשקל אחרי חודשיים של עלייה יפה, התנהלות נכונה בהתאם למה שפירטטתי עשויה לתרום עליה תקינה במשקל.