בכל ייעוץ הנקה אני נשאלת מה אני ממליצה- להניק משד אחד או משניהם בכל הנקה.
התשובה ברוב רובם של המקרים היא שכדאי להציע גם את השד השני. מדוע?
הנקה משד אחד בלבד בכל פעם גורמת עם הזמן לירידה בכמות החלב. הסיבה לכך היא שאם מציעים רק צד אחד כל פעם, אז בצד השני, שממנו התינוק לא יונק, נשאר חלב. מצב שבו החלב נשאר בשד ללא תזוזה וללא פינוי משדר לגוף להפחית את הייצור כדי למנוע התפתחות של גודש ודלקת. לכן כדי לשמור על ייצור של שפע חלב מומלץ להקפיד להציע את שני השדיים.
התינוק נרדם לאחר שינק משד אחד- מה עושים?
ניתן להחליף חיתול אחרי שהתינוק מסיים לינוק משד אחד. בעקבות ההחתלה הוא יתעורר ואפשר יהיה להציע לו את הצד השני.
האם יש יוצאים מהכלל?
כמו לכל כלל- כמובן שיש :)
נשים, המייצרות עודף חלב, כלומר יותר חלב ממה שהתינוק צריך ורוצה לינוק, מקבלות לעיתים המלצה להניק רק משד אחד כל פעם. חשוב לעשות את ההחלטה יחד עם יועצת הנקה ורק אחרי שכמות החלב כבר מבוססת (6 שבועות לאחר לידה לפחות). מתי לחשוד שיש עודף חלב? יש מספר סימנים שיכולים לעלות חשד. הסימנים הם: התינוק משתנק תוך כדי הנקה, מתקשה להתמודד עם הזרם- מקשית את הגב ומתפתל, אחרי שהתינוק מזיז את ראשו רואים חלב משפריץ בזרם חזק, חוסר שקט בזמן הנקה, הפטמה והשד נרטבים והתינוק מחליק כשמנסה להתחבר ועוד. חשוב לציין שחלק מהסימפטומים שציינתי יכולים לנבוע מסיבות אחרות לגמרי ולכן חשוב שההחלטה תעשה לאחר הערכה וייעוץ של יועצת הנקה.
האם יש פעמים שבהם מומלץ להציע צד שלישי או רביעי (כלומר לחזור שוב לצד הראשון אחרי הצד השני)? כן. תינוקות מגיבים לזרימה ולכן כאשר תינוק נרדם מהר על השד ולא יונק בצורה פעילה, עקב התרגלות לזרם מהיר מבקבוק או עקב כך שאין שפע חלב, מומלץ להעביר צדדים באופן תדיר. בזמן שהתינוק יונק מהשד השני, השד הראשון מתחיל להתמלא שוב וכאשר מחזירים את התינוק לצד הראשון הוא יהיה פעיל יותר. השיטה של מעבר תכוף בין הצדדים במהלך הנקה נקראת "switch nursing". שיטה זו יכולה להתאים גם כשיש כאב בפטמות כתוצאה מחיכוך. מעבר תדיר בין הצדדים מאפשר לחלק את החיכוך ולכן כואב פחות. כמובן שכשיש כאב חשוב למצוא את הגורם ולפתור אותו.