לאחרונה פורסמו על ידי האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים, איגוד רופאי השיניים בארה"ב ומומחים נוספים הנחיות עדכניות בנוגע לשתיית מים ומשקאות נוספים על ידי תינוקות ופעוטות.
אז מה הן ההמלצות העדכניות?
👈 עד גיל חצי שנה יש לתת לתינוקות רק חלב אם או תמ"ל. כלומר גם בימים חמים אין צורך להוסיף מים היות וחלב אם או תמ"ל מספקים לתינוק מספיק מים.
👈 מגיל חצי שנה, שזה הגיל שבו כמויות האוכל המוצק בתזונת התינוק מתחילות לעלות, יש להציע לתינוק מים.
כמה מים?
בגיל 6 עד 12 חודשים מספיק להציע כמה שלוקים עם כל ארוחת מוצקים. סך הכל בין חצי כוס לכוס ביממה (הנפח יעלה בהדרגה. אין ציפיה שתינוק בן חצי שנה בדיוק ישתה חצי כוס).
בגיל 1 עד 3 שנים מומלץ שהפעוט ישתה בין כוס אחת ל 4 כוסות מים ביממה.
👈 עודדו ילדים צעירים לשתות מים. הגיל הרך מציע הזדמנות לבסס הרגלים בריאים והעדפות טעם.
👈 איך לתת מים?
באופן אידיאלי מומלץ להרגיל כבר מהתחלה לשתות מכוס לתינוקות, המיועדת לשתיית מים, ולא מבקבוק, המיועד לחלב שאוב או תמ"ל. זה עוזר לתינוקות לפתח כישורי שתייה מכוסות וזה בריא יותר להמשך מבחינת רפואת שיניים.
👈 מה לגבי שתיית מיצים?
~ על ההורים להימנע ממתן מיץ לילדים מתחת לגיל שנה. עדיף שילדים יצרכו פרי ולא מיץ פירות.
~ מעל גיל שנה ניתן לתת מיץ בכמות קטנה (חצי כוס ליום) כשאין פירות זמינים. כשיש פירות זמינים הם עדיפים על פני מיץ מבחינת הערך התזונתי.
אם כבר נותנים מיץ, יש לבחור במיץ מ 100% פרי ללא תוספת סוכר.
👈 חלב צמחים (חלב שקדים, חלב אורז וחלב סויה)
חלב סויה הוא החלב הצמחי בעל הערך התזונתי הגבוה ביותר.
מגיל שנה ניתן לתת חלב סויה כמקור לחלבון וויטמינים. שאר הסוגים של חלב צמחי אינם מומלצים לצריכה בלעדית במקום חלב פרה או סויה, אלא אם כן זה נעשה בהתייעצות עם רופא עקב סיבה רפואית.
👈 חלב פרה- בהנחיות העדכניות מצוין שלחלב פרה יש ערך תזונתי חשוב היות והוא מקור לחלבון, אבץ, סידן, ויטמין D, ויטמין A ועוד ועל כן הם ממליצים לשלב חלב פרה בתזונת תינוקות מעל גיל שנה.
מי שרוצה להימנע ממתן חלב פרה- חלב סויה הוא החלב הצמחי בעל הערך התזונתי הגבוה ביותר.
👈 תמ"ל לפעוטות (תמ"ל לפעוט שעבר את גיל שנה ואוכל היטב מוצקים)- אינו נחוץ עבור מרבית הילדים ואינו מספק שום תועלת תזונתית על פני תוכנית אכילה בריאה ומאוזנת.
לגבי הנקה- משרד הבריאות הישראלי וארגוני בריאות רבים נוספים ממליצים להמשיך הנקה גם אחרי גיל שנה- כל עוד זה מתאים לאם ולתינוק. לחלב אם ערך חיסוני רב והוא תורם לבריאות והתפתחות התינוק גם כשהמזונות המוצקים כבר מבוססים.
👈 משקאות ממותקים בסוכר. משקאות ממותקים בסוכר מזיקים לבריאות הילד. בנוסף, חשיפה מוקדמת למשקאות ממותקים עלולה לגרום לילד צעיר להעדיף טעמים מתוקים. יש להימנע לגמרי.
👈 משקאות עם ממתיק דל קלוריות. ההשלכות הבריאותיות על ילדים קטנים הצורכים ממתיקים מלאכותיים אינן מובנות היטב. בהתחשב באי ודאות זו וכי הגיל הרך הוא תקופה התפתחותית קריטית, עדיף להימנע לגמרי ממשקאות ממותקים בממתיקים למינהם.
👈 משקאות עם קפאין. קפאין עלול לגרום לתופעות לוואי אצל ילדים צעירים, כולל שינה לקויה, עצבנות, עצבנות, כאבי ראש וקשיי ריכוז. אין רמה בטוחה של קפאין לילדים.
יש להימנע לגמרי.
יש לקחת בחשבון שגם בשוקו ותה יש קפאין ולא רק בקפה (בכמות קטנה יותר ביחס לקפה והם מכילים גם רמות סוכר גבוהות) ובמשקאות אנרגיה רמת הקפאין גבוהה.
למסמך המלא: