המאמר מבוסס על הנחיות קליניות בנושא חום בילדים שפורסם ע"י ההסתדרות הרפואית בישראל במאי 2014י.
מהו חום?
חום מוגדר כעליית טמפרטורת הגוף מעל הטמפרטורה הנורמלית של האדם. בילדים מקובלת ההגדרה שחום הוא טמפ' רקטלית של 38 מעלות צלזיוס ומעלה.
החום הוא תגובה טבעית של הגוף לפלישה של "אויב" (חיידק או וירוס). כשחום הגוף עולה לחיידקים ווירוסים קשה יותר להתקיים ולכן החום תורם לתגובה האנטי דלקתית שנלחמת ב"אויב".
האם חום יכול להוות סכנה?
חום גוף מעל 41 מעלות צלזיוס (היפרתרמיה) הוא מצב נדיר, שבו עלולות להתרחש תופעות פיזיולוגית בלתי רצויות כולל נזק לרקמות.
ע"פ ההמלצות העדכניות של איגוד רופאי הילדים בארץ, בילד ללא מחלות רקע, במצב כללי טוב שחום גופו עד 38.5 מעלות צלסיוס, טיפול להורדת החום אינו נדרש.
מתי יש לשקול להוריד את החום?
- אם החום הינו מתחת ל 38.5, אבל הילד אינו חש בטוב ויש תסמינים וסימנים כגון כאבי ראש, צמרמורות, כאבי שרירים, חוסר מנוחה, עצבנות
- כשהחום גבוה מ-38.5 מעלות צלסיוס
- אם הילד בעל נטייה לפרכוסי חום
- אם הילד הינו חולה אפילפסיה בה חום עלול להשרות פרכוסים.
אין הוכחות לכך שטיפול להורדת חום מונע פרכוסי חום או מוריד את היארעות תופעות לוואי לאחר מתן חיסונים.
חשוב: בתינוק עד גיל חודשיים עליית חום מעל גיל 38 מחייבת פנייה דחופה לרופא הילדים ואם אין אפשרות להגיע לרופא הילדים יש לפנות ישירות למיון.
מדידת חום:
בכל בית מרקחת תמצאו כל מיני סוגים של מדחומים. המדחומים המומלצים ע"י האיגוד לרפואת ילדים הם:
1. מדחום דיגיטלי. זול ומדויק. בילדים מתחת לגיל חמש אין למדוד חום בפה כי התוצאה תהיה לא מדויקת, אלא רק בטוסיק או בבית שחי (אם הילד מאפשר ומודדים בבית שחי יש להוסיף לתוצאה חצי מעלה).
2. מדחומים ללא מגע. אלה מדחומים שקולטים קרינה אינפרא אדומה מכלי דם, ובכך מעריכים את חום הגוף המרכזי. יש שני סוגים:
א. מד חום ללא מגע למדידה במצח. היתרון שלו הוא שאפשר למדוד חום גם כשהילד ישן.
ב. מד חום ללא מגע למדידה באוזן.
שני הסוגים נחשבים מספיק מדויקים ע"י איגוד רופאי הילדים, אך חשוב לדעת כמה דגשים:
לגבי מדחום ללא מגע למצח: כשמבצעים את המדידה חשוב להזיז את השיער של הילד מהמצח על מנת שהתוצאה תהיה מדויקת. כמו כן חשוב שילד לא יזוז.
לגבי המדחום ללא מגע לאוזן: על מנת שהתוצאה תהיה אמינה חשוב להניח את המדחום בתעלת האוזן. טרם השימוש יש ליישר את תעלת האוזן. לשם כך יש למשוך קלות את האוזן לאחור ורק אז למקם את המדחום. אחרת התוצאה לא תהיה מדויקת ועלולה להיות סטייה בתוצאה. בילדים מתחת לגיל שלושה חודשים המדידה באוזן לא מספיק מדויקת כי קשה למקם נכון את המדחום בתינוקות רכים.
אילו מדחומים ממש לא מדויקים ואינם מומלצים ע"י איגוד רופאי הילדים?
מדחום מוצץ ומדחום מדבקה.
תרופות להורדת חום:
יש 2 קבוצות של תרופות:
א. תכשירים שמכילים פראצטמול (נובימול, אקמולי וכו). חשוב: לכל תרופה מהקבוצה יש ריכוז שונה! יש לחשב את הכמות בהתאם למשקל הילד לפי הטבלה שעל הקופסה. נובימול או אקמולי ניתן לתת עד 5 פעמים ביום (כל 4 עד 6 שעות).
ב. תכשירים שמכילים איבופרופן (נורופן, אדוויל). ללא מרשם רופא מותרים רק מגיל חצי שנה. עם מרשם רופא מותרים מגיל שלושה חודשים. את התכשירים מהקבוצה הזאת מומלץ לתת אחרי האוכל (על קיבה מלאה) ולכן עדיף להימנע מהם אם הילד מקיא או משלשל. נורופן או אדוויל ניתן לתת עד 3 פעמים ביום (כל 8 שעות(.
שתי קבוצות התכשירים יעילות ובטוחות באותה המידה להורדת חום. במידה ואחת משתי התרופות הנ"ל לא הועילה, יש לשקול טיפול בתרופה האחרת.
שני סוגי התכשירים מגיעים גם בסירופ וגם בנרות. החיסרון של הנרות הוא שאי אפשר לתת בנר את המינון המדויק לפי משקל הילד לעומת סירופ שבו ניתן לתת מינון מאוד מדויק לפי השנתות של המזרק.
חשוב לדעת שתרופה לטיפול בחום מתחילה לפעול כחצי שעה לאחר המתן ומורידה את החום בכמעלה-מעלה וחצי (כלומר לא לצפות שחום הילד יירד מ 39 ל 36.6(
מספר עבודות הראו שמתן פראצטמול ואיבופרופן לסירוגין או בשילוב יעיל מעט יותר מאשר פראצטמול בלבד. מאידך, אין הסכמה על מרווח הזמן הנחוץ בין שתי התרופות וקיים חשש מכך שהשילוב יהיה מורכב יותר להורים, ויגרום לטעויות במינון. על כן, משיקולי בטיחות איגוד רופאי הילדים ממליץ לא לשלב פרצטמול ואיבופרופן כטיפול להורדת חום. אם בכל זאת בחרתם לשלב בין התכשירים תקפידו לנהל רישום של השעות שבהן ניתנה כל מנה על מנת לא להתבלבל ולא לתת מינון יתר של כל אחד מהתכשירים.
תאריכי תפוגה של תכשירים פתוחים:
חשוב לשים לב שע"פ הוראות היצרנים, לאחר הפתיחה ניתן לשמור נובימול חודשיים וסירופ אקמולי וסירופ נורופן חצי שנה בלבד.
מה עוזר להוריד חום בילדים חוץ מתרופות?
1. לא להלביש חם מדי!
2. אמבטיות של מים פושרים (לא קרים). ניתן גם לעשות קומפרסים עם מגבת או טיטול טטרה רטוב על מצח הילד אם הילד מסרב לאמבטיה. היות ואמבטיות או קומפרסים עלולים להגביר את תחושת אי הנוחות של הילד tין המלצה גורפת לשימוש באמצעים אלה להורדת חום. השימוש בהם יעשה על פי רצון ההורה או כשהחום הוא מעל 41 מעלות.
זהירות:
ישנן תרופות סבתא מסוכנות (מריחת ערק או אלכוהול, חומץ). זכרו שכל חומר שאתם מורחים על העור של התינוק נספג דרך העור וכמות מסוימת מגיעה לדם לכן שיטות אלו להורדת חום עלולות לגרום לנזק.