מתי? סימנים ראשונים לכך שהשיניים מתחילות להתקדם בתוך החניכיים מופיעים כבר מגיל 3-4, אך לוקח זמן עד שהשיניים הראשונות בוקעות בפועל. סביב גיל 6 עד 8 חודשים בוקעות בדרך כלל השיניים הראשונות. כל 20 שיני החלב בוקעות עד גיל 3.
כאבי בקיעת השיניים מלווים את מרבית התינוקות והפעוטות חודשים רבים ומרבית האמהות מעידות על אי שקט, בכי רב, ריור, התעסקות עם הפה ואף עלייה
בחום הגוף ו/או שלשולים סביב בקיעת השיניים.
בשוק קיימים המון תכשירים שמטרתם להקל על כאבי בקיעת השיניים, אך במרץ 2015 הזהיר משרד הבריאות משימוש במרבית התכשירים.
לאור הצמצום בתכשירים המותרים וההבנה שמומלץ לחשוף תינוקות לכמה שפחות חומרים ננסה לתת לכם כמה שיותר כלים שונים ומגוונים להתמודדות עם בקיעת שיניים אצל תינוקות.
שימוש בנשכנים- ישנו מגוון רב של נשכנים לתינוקות בחנויות, רכשו את אלו שניתן לשים במקרר לפני שנותנים לתינוק. כמו כן, חשוב שהנשכן לא יהיה גדול מידי, על מנת שהתינוק יוכל לגרות באמצעותו בקלות את חניכיו מבלי להתעצבן. חשוב לשים לב- ברגע שבוקעות השיניים הראשונות אין לתת לתינוק נשכנים, המכילים נוזל, מחשש שהשיניים יגרמו לחור והתינוק יחשף לנוזל שבנשכן.
נשכנים מאולתרים- אם תינוקכם הגיע לשלב בו אתם מגישים לו "אוכל אצבעות" ניתן להציע פרכיות קפואות, בננה קפואה (ניתן גם להציע פרות קפואים אחרים בתוך רשתות אוכל קטנות שניתן לרכוש בחנויות) או כפיות קרות. עובד נהדר להרגעה אפילו יותר מהנשכנים הקנויים.
עיסוי חניכיים- יכול להקל מאוד על הכאבים כאשר באמצעות אצבע נקייה (או מוצץ אם אתם נרתעים מלהכניס את ידכם לפה התינוק, אך קצת פחות יעיל) תעסו בעדינות, בזמן שהתינוק רגוע, את האזורים הנפוחים בחניכיים שלו.
עיסוי גוף- עיסוי בכל אזור בגוף התינוק יכול לעשות נפלאות על מנת להרגיע ולהוריד מתח מיותר מגוף התינוק. עיסוי באצבעות כפות הרגליים, גלגול כל אצבע במגע עמוק (כזה שמרגישים בו את העצמות) יכול להקל ישירות על כאבי הבקיעה.
שרשרת ענברים- הענבר הוא שרף שמייחסים לו תכונות נוגדות דלקת ותכונות ריפוי. כשעונדים לילד את השרשרת הענבר מתחמם מחום הגוף ומפריש שמנים שנספגים בכמות זעירה דרך העור. יש הורים המעידים ששרשרת הענברים הפכה את תקופת השיניים לרגועה ונטולת כאבים. חשוב לנו להדגיש שמשרד הבריאות לא ממליץ על השימוש בה עקב סכנת חנק. הקפידו להוריד את השרשרת בזמן שינה, לדאוג שלא תתפס בחפצים ובאופן כללי לשמור על זהירות.
פעילות מסיחת דעת- פעילות מותאמת גיל כזו בה אתם לוקחים חלק פעיל יכולה להסיח את דעתו של התינוק מהכאבים ולהפוך את השהייה המשותפת שלכם לנעימה יותר. תנועה- שימו מוסיקה ורקדו עם התינוק על הידיים. מגע- עיסוי, טפיחות, שפשופים. קול- שירו לתינוק שירי ילדים או שירים שאתם אוהבים. שילוב של שלושת האלמנטים יחדיו יכול להיות מתכון מנצח לשינוי מצב רוחו של התינוק.
מנשא- פתרון קסם לרגעים הקשים המלווים בחוסר שקט, בבכי ולעיתים גם בעייפות שלא מוצאת מנוח בשל הכאבים. חשוב להכיר ולהרגיל את התינוק למנשא בתקופות רגועות על מנת שלא יתנגד לכניסה למנשא כשהוא כאוב ולא רגוע.
תכשירים- אם בכל זאת אתם רוצים להשתמש בתכשיר מאלחש, חשוב לדעת שכיום התכשירים המותרים שאינם מכילים את החומרים שנאסרו לשימוש הינם ג'ינגיג'ל וקמומילו אורל. הג'ינגיג'ל הינו תכשיר שהמרכיב העיקרי שלו הוא החומצה ההילאורונית שמזרזת את ריפוי הרקמה ומקטינה את הדלקת והנפיחות. מותר למרוח עד 5 פעמים ביום. קמומילו אורל הינו תכשיר המכיל תמצית של הצמחים תימי, קמומיל ומנטה.
לגבי תכשיר שנקרא טיג'ל- ניתן להשתמש בו מגיל 4 חודשים ובתנאי שלתינוק אין חום.
התכשיר בייביג'ל ותכשירים נוספים, המכילים חומרים מאלחשים, נאסרו לשימוש.
אקמול או נורופן- במצבים קשים ובמיוחד אלו המלווים בחום אפשר לתת מנה חד פעמית של תרופה לשיכוך כאבים. חשוב להקפיד על המינון ולהשתמש בתרופה רק כפתרון נקודתי!!.
כל מה שעובד אצלכם- סמכו על האינטואיציה שלכם, אתם ההורים ואין מי שמכיר את תינוקכם יותר טוב מכם. אם הנקה, לינה משותפת, טיול באוויר הצח, נשיאה על הידיים ועוד עוזרים לכם לעבור את התקופה בשלום ולשמור על שפיות המשיכו בכך.
המאמר נכתב בשיתוף עם ויטל זוארץ-פליישר מלווה התפתחותית, מדריכת הנקה ומנחת סדנאות עיסוי תינוקות