פליטות הן דבר נפוץ אצל תינוקות ואינן בהכרח מצביעות על כך שהתינוק סובל מריפלוקס.
חשוב להבדיל בין פליטות של כמות קטנה לבין פליטה של כמות גדולה, שנראת כמו הקאה.
❗בגדול- כל עוד התינוק עולה באופן תקין במשקל והפליטות אינן מלוות בסבל ובכי, הן אינן מהוות סיבה לדאגה.
כאשר הפליטות פוגעות בעלייה במשקל או מלוות בבכי מומלץ להתייעץ עם רופא הילדים על מנת לשלול ריפלוקס.
✔ למה זה קורה?
הסיבה המרכזית לפליטות היא שמערכת העיכול של התינוק אינה בשלה במאה אחוז והשסתום בין הוושט לבין הקיבה מאפשר לאוכל לחזור חזרה.
✔ מה עשוי להגביר את הסיכוי שהתינוק יפלוט?
אם האוכל נכנס לקיבה במהירות גדולה מדי
או בכמות גדולה מדי
או מופעל לחץ באיזור של הקיבה אחרי שהתינוק אכל
אז יש סיכוי גבוה יותר שהתינוק יפלוט.
מעניין לדעת שבתקופת המעבר למוצקים וסביב בקיעת שיניים יש עליה בשכיחות הפליטות.
✔ מתי לצפות לשיפור- לרב סביב גיל 7-8 חודשים יש שיפור מבחינת הפליטות וסביב גיל שנה התופעה מפסיקה.
✔ על מה מומלץ להקפיד כדי שיהיו פחות פליטות?
1. להשתדל לא להפעיל לחץ על הקיבה של התינוק לאחר האוכל- כשמחליפים חיתול להשתדל להימנע מלהרים את רגליי התינוק, אלא לגלג אותו מצד לצד בזמן שמנקים.
2. להימנע מלהחזיק את התינוק מושען לרוחב על יד אחת בזמן שעושים משהו (למשל את מטלות הבית ) ביד השניה. תנוחת החזקה כזאת מפעילה לחץ בדיוק באיזור הקיבה עם היד עליה נתמך התינוק ולכן מגדילה את הסיכוי שהתינוק יפלוט.
3. להימנע מבגדים לוחצים. לבחור בבגדים שאינם מפעילים לחץ על הבטן- אוברול ולא מכנסיים עם גומיה.
4. אם את מניקה והתינוק פולט הרבה אחרי ההנקות מומלץ להניק בתנוחה שבה את נשענת לאחור (בזוית כמו על כורסת טלויזיה או על כסא שיזוף בים) ואת התינוק כדאי למקם לאורך הגוף שלך ולא לאורך. תנוחה זו נקראת גם תנוחת הנקה אנכית. בצורה כזאת הראש של התינוק ממוקם גבוה יותר מאשר הקיבה, האוכל יירד לקיבה יותר בהדרגה ויהיה לו קל יותר להתמודד עם הזרם.
5. דבר נוסף שיכול לעזור הוא להאכיל במרווחים קטנים יותר מהרגיל ולא למשוך את הזמן בין הארוחות. האכלה במרווחים קטנים תגרום לכך שהתינוק יקבל שד פחות מלא עם זרימה פחות מהירה וגם יקח מנת חלב קטנה יותר. כל אלה יקטינו את הסיכוי שיפלוט.
חשוב לציין שתינוקות שאינם רגועים במהלך ההנקה ומתחברים ומתנתקים הרבה נוטים לבלוע הרבה אוויר וגם פולטים יותר. אם התינוק לא יונק בצורה רגועה מומלץ להפגש עם יועצת הנקה על מנת לאבחן את הסיבה לחוסר שקט ולפתור אותה.
6. אם את מאכילה מבקבוק חשוב להקפיד על האכלה בצורה שבה התינוק מוחזק כשהוא מורם ולא על הגב (התינוק צריך להיות מוחזק בזוית כמו של סלקל או טרמפולינה) ואת הבקבוק יש להחזיק במקביל לרצפה כך שחצי מהפיה תהיה מלאה בנוזל וחצי באוויר ורק לקראת סוף הארוחה כשנשאר ממש מעט נוזל להרים את הבקבוק. בצורה כזאת התינוק ישלוט בקצב של הזרימה ויבלע בצורה הדרגתית בשונה ממצב שבו התינוק על הגב והבקבוק בזוית וכל הזמן יש טפטוף שגורם לתינוק לבלוע מהר וברצף.
7. תינוקות שפולטים הרבה מומלץ לא להשכיב על הגב מיד אחרי ארוחה. גם זוית של סלקל או טרמפולינה גורמת ליותר פליטות. מנחים מומלצים הם בטן לבטן על מבוגר כשהמבוגר יושב תוך השענות לאחור בזוית או להשכיב על הגב בזוית של כ 30 מעלות (יותר מורם מהזוית של סלקל).
8. מנשא- הרבה הורים מספרים שנשיאת התינוק במנשא לאחר האוכל עוזרת.
*הכתוב אינו מחליף התיעצות עם רופא ילדים ויועצת הנקה. יש מקרים שבהם הפליטות הן סימן לריפלוקס או רגישות למזון או לעודף חלב אצל האם לכן אם הדגשים שלעיל לא עוזרים, אם הפליטות מלוות בחוסר שקט או אם העלייה במשקל אינה תקינה יש לפנות לייעוץ מסודר.