ע"פ המלצת משרד הבריאות, תינוקות בריאים, הניזונים מחלב אם בלבד, אינם זקוקים לתוספת מים או נוזלים אחרים. המעבר למזון מוצק מצריך השלמת נוזלים.
במילים אחרות יש קשר בין מעבר למזונות מוצקים לבין הצורך במתן מים לתינוק.
בחלב אם יש תכולת מים גבוהה, המספקת את הכמות לה זקוק התינוק ולכן כל עוד התינוק רק יונק לא יחסרו לו נוזלים.
הסיבה שמשרד הבריאות אינו ממליץ על מתן מים לתינוקות, שטרם עברו למוצקים, היא החשש ששתיית מים תגרום לירידה בנפח חלב אם שהתינוק יצרוך (החשש שהמים יחליפו חלק מהארוחה).
תינוקות צריכים לגדול. כאשר הם יונקים הם מקבלים גם נוזלים וגם את אבות המזון, ויטמינים ומינרלים.
סיבה נוספת היא שכאשר מדובר בתינוקות קטנים בחודשים הראשונים, שתיית מים עלולה לפגוע במאזן המלחים בגוף התינוק.
עם המעבר למזונות מוצקים תכולת המים, שהתינוק מקבל במזון יורדת ולכן כאשר כמות המזונות המוצקים, שהתינוק אוכל, עולה יש להציע מים (גם עם הארוחות על מנת למנוע עצירות ולתרום לעיכול יעיל של מזון וגם בין הארוחות על מנת למנוע התייבשות ולהבטיח צריכת מים מספקת).
היות ועד שכמות המוצקים הופכת למשמעותית לא מציעים מים, הנקה מהווה לא רק מקור לאוכל אלא גם מקור למים. על כן במיוחד בימים החמים חשוב לא לעשות מרווחים גדולים בין הארוחות ולא לנסות "למשוך זמן" עד הארוחה הבאה.
כאשר מדובר על תינוק יונק חשוב מאוד להציע הנקה לפי דרישה ולזכור, שגם כשהתינוק צמא הוא יבקש לינוק והמרווחים בין הארוחות עשויים להיות קטנים.
🍹מה לגבי משקאות שאינם מים?
ע"פ משרד הבריאות:
משקאות ממותקים בסוכר (תה על בסיס אבקה או גרגירים להכנת תה לתינוקות או רגיל, מיצי פירות, מיצים ומשקאות מוגזים) אינם מומלצים בשל תכולת הסוכר הגבוהה שבהם, והמחסור ברכיבי תזונה אחרים.
צריכת משקאות אלה, יכולה להגביר את הסיכון לעששת שיניים ולהפחית צריכת רכיבי תזונה החיוניים לגדילה והתפתחות.
🍀 בקשר לתה צמחים: במשקאות על בסיס צמחים קיימים חומרים בעלי פעילות פרמקולוגית. בשל משקלם הקטן, תינוקות פגיעים יותר ממבוגרים לפעילות פרמקולוגית של חלק מן המרכיבים המצויים בתה הצמחים. מאחר ואין מידע מלא לגבי הבטיחות בשימוש בתרכובות, תערובות וחליטות צמחים, יש להימנע מהשימוש בהם במהלך שנות החיים הראשונות.
מה לעשות אם התינוק לא מוכן לשתות מים מבקבוק?
⭐ יש כמה טיפים, שעשויים לעזור:
ראשית, תשתו בעצמכם. תינוקות מחקים את מה שהמבוגרים עושים ולכן תינוק שיראה את ההורים שותים יסתקרן וירצה לנסות גם.
שנית, מומלץ לתת מים לא מבקבוק שממנו התינוק רגיל לשתות חלב אם או פורמולה ושממנו הוא יצפה לקבל נוזל מתוק, אלא מבקבוק מעבר. בשוק יש מגוון רחב של בקבוקים כאלה. מדובר בבקבוקים צבעוניים עם ידיות שהתינוק יכול לנסות להחזיק בעצמו. מומלץ לבחור בקבוק עם פיה רכה, שקל לשתות ממנה.
אם לא מצאתם שום בקבוק שהתינוק אוהב תנסו לתת מים מהבקבוק הכי קטן של מי עדן. יש תינוקות שאוהבים את הזרימה המהירה שיוצאת ממנו.
טיפ נוסף- כדי לעזור לתינוק להתיידד עם הבקבוק מומלץ להציע לו לשתות מהבקבוק בזמן משחק או בזמן טיול בגינה, כשיש הרבה הסחות דעת וגירויים מסביב. הסחות דעת מפחיתות התנגדויות.
📌 לסיום אתייחס לאמצעי זהירות-
איך תזהו תסמיני התייבשות אצל הקטנטנים? תסמיני התייבשות כוללים ירידה במספר החיתולים הרטובים או חיתול יבש למרות שעברו מספר שעות מההחלפה הקודמת, בכי ללא דמעות, פה יבש, העור הופך לפחות גמיש (אם אתם צובטים את העור, לוקח לו זמן לחזור לצורתו המקורית), שתן כהה ובעל ריח חזק, התינוק עלול להראות עייף מהרגיל או חסר מנוחה. במקרה שאתם חושדים שהילד התייבש חשוב לפנות בדחיפות לקבלת טיפול רפואי.
ומה לגבי פעוטות? ע"פ המלצה של משרד הבריאות פעוטות מגיל שנה עד גיל 3 שנים אמורים לשתות 4 כוסות מים ביום.
מאחלת קיץ נפלא לכל הקטנטנים