איך להקל על שיעול אצל תינוקות ופעוטות

 

שיעול בתינוקות מופיע בד"כ בשילוב עם נזלת (גם אם לא רואים את הנזלת בעין כי הלחה יורדת ישר לגרון) ולכן כדאי לקרוא את המאמר בנושא נזלת: http://www.miripevzner.com/health/

איך להקל על שיעול אצל תינוקות ופעוטות?*

1. עיסוי- עיסוי באזור בית החזה והגב העליון עשוי לעזור לתינוק להוציא את הליחה. לאחר העיסוי מומלץ לעגל את כף היד (לכופף את האצבעות) ועם כף היד כשהיא בצורת קערה לעשות טפיחות עדינות מאזור הגב התחתון לכיוון הגב העליון. להתחיל בצד האחד של הגב (מימין לעמוד השדרה מלמטה למעלה) ולאחר מכן לעבור לצד השני של הגב (משמאל לעמוד השדרה מלמטה למעלה).

אפשר לעשות את העיסוי על הבגדים ללא שמן. אפשרות נוספת היא לעשות את העיסוי עם שמן. ניתן לעסות את הילד עם שמן זית מחומם מעט (לטמפרטורה נעימה) או עם שמנים שהם תערובת שמתאימה לטיפול בשיעול וצינון. ישנן תערובות שמנים שניתן לרכוש בחברות בייבי טבע ושלוס, שמתמחות בתכשירים, המבוססים על שמנים. לגבי מוצרים ספציפיים שווה לבדוק באתרים של החברות.

את העיסוי מומלץ לעשות מספר פעמים ביום. כדאי להתחיל עם העיסויים כבר עם סימני ההצטננות הראשונים.

2. סירופים המבוססים על צמחים (כגון סירופ הרבליס בייבי, סירופ טימי, סירופ הוסטן אליקסיר של וולדה ועוד) – הסירופים הללו מבוססים על תערובות של צמחי מרפא וחלקם מכילים דבש. יש לשים לב שרב רובם של הסירופים מותרים רק מגיל שנה וחלקם (למשל סירופ טננבלוט לילדים) מתאימים אף לגילאים גדולים יותר בלבד. על כן חשוב לשים לב לאריזה של המוצר ולבדוק פרטנית מאיזה גיל הוא מתאים.

חברת שלוס מייצרת סירופ תאנים להקלה על שיעול, המתאים ע"פ היצרן לתינוקות מעל 6 חודשים, המסוגלים לבלוע היטב נוזל סמיך ולאכול מכפית. יש לשים לב שהסירופ מכיל אלכוהול (בכמות מאוד קטנה, אבל חשוב לדעת) וכמות קטנה של סוכר.

3. לילדים מעל גיל שנה אפשר לתת חליטות של קמומיל וטימין עם דבש. לצמחים הללו מייחסים תכונות נוגדות דלקת והם עשויים להקל על הוצאת הלחה. ניתן לקנות אותם בכל בית טבע.

4. מבחינת התזונה- אם התינוק כבר ניזון ממזונות מוצקים, אז במקרה של שיעול עם לחה יש להמעיט בצריכת בננות, פירות הדר ומוצרי חלב פרה עקב כך שהם מגבירים לחה. יחד עם זאת מומלץ להרבות בצריכת ירקות שורש וירקות כתומים (ניתן להכין מרקים מגוונים מירקות אלו). לתוך המרק מומלץ להוסיף שום, בצל ומעט ג'נג'ר.

לגבי פירות (גם כאן מדובר כמובן רק על תינוקות שכבר אוכלים מזונות מוצקים)- לאגסים ותאנים מייחסים השפעה של הקטנת ליחה. אפשר לבשל אגסים במים ולתת לתינוק לשתות את המים (ניתן להמתיק מעט עם סילאן). כמו כן ניתן לבשל תאנים מיובשות ולתת מעט מהמים או לאכול תאנים טריות בעונה.

צנון שחור- ידוע כתרופת סבתא לשיעול עם ליחה. מתאים מגיל שנה ומעלה. לחתוך לשניים, באמצע ליצור מעין גומה, ולשים שם קצת דבש. לחכות שהמיץ של הצנון השחור מתערבב עם הדבש. לתת לפעוט 1-3 כפיות ביום.

5. טיפות מוקוליט- טיפות הניתנות לפה ומכילות חומר מכייח שעוזר בהוצאת לחה ופירוקה. אמנם התרופה נמכרת ללא מרשם, אך עד גיל שנתיים היא מחייבת מרשם רופא והמינון שלה עד גיל שנתיים אמור להיות מחושב ע"י הרופא בלבד!

6. אינהלציות- אינהלציות עשויות להקל במקרה של דלקת בדרכי הנשימה ועליונות, לעזור לנשימה ולהקל על שיעול. יש לפנות לרופא המטפל לקבלת מרשם.

חשוב מאוד לא להזניח! אם אין שיפור תוך מספר ימים או אם יש החמרה או אם עולה החום או אם השיעול מלווה בקוצר נשימה חשוב מאוד לפנות לרופא הילדים כדי לבדוק האם מדובר בדלקת חיידקית (ברונכיטיס, דלקת ריאות חיידיקית וכו) שדורשת אנטיביוטיקה והאם יש צורך באינהלציות.

 

* הנאמר המאמר אינו מהווה המלצה רפואית ואינו מחליף התייצות עם רופא