נשירת שיער אחרי לידה*
למה זה קורה ואיך לטפל❔
נשירת שיער מוגברת לאחר הלידה היא תופעה נפוצה שמתחילה כ 3 חודשים אחרי לידה.
לצערי הרבה פעמים אמהות מקבלות מידע שגוי בנושא- למשל ממליצים להפסיק להניק כדי למנוע מחסור של ויטמינים, כמו כן ממליצים ליטול תוספי תזונה שונים, שאמורים לחזק את השיער שאינם רלוונטים לנשירה שאחרי לידה ואינם מומלצים בהנקה.
אז בואו נעשה סדר:
☑ למה זה קורה- חשוב לדעת שמדובר בתופעה נורמלית ופיזיולוגית, הנובעת משינוי במחזור חיי השיערה, המתרחש בהריון בהשפעת ההורמונים. מחזור חיי השיערה מורכב משלושה שלבים:
- שלב ראשון- בשלב הזה שיערה צומחת מזקיק השיערה בקרקפת ואורכה הולך ומתארך.
- שלב שני- בשלב הזה שיערה מתנוונת. השלב נמשך 2-3 שבועות.
- שלב שלישי והאחרון- בשלב הזה אין שינוי במצב השערה. השלב נמשך 2-3 חודשים ולאחריו הזקיק עובר שוב לשלב הראשון. השיערה נושרת ובמקומה מתחילה לצמוח שיערה חדשה.
במהלך ההריון, בהשפעת השינויים ההורמונליים יש שינוי במחזור חיי השיערה. בזמן ההריון רק 5% מהשיערות נמצאות בשלב השלישי ולכן במהלך השליש השני והשלישי להריון אין כמעט נשירה.
כשישה שבועות לאחר הלידה, הרבה שיערות נכנסות לשלב השלישי בו זמנית. כאמור לעיל השלב הזה נמשך בערך 3 חודשים ואז השיערות נושרות. על כן 3-4 חודשים לאחר הלידה ישנה נשירה מסיבית.
ברוב המקרים לאחר חצי שנה ישנו שיפור והנשירה נפסקת אחרי שנה.
חומרת הנשירה משתנה מאישה לאישה ואצל אותה האישה יכול להיות הבדל משמעותי בחומרת הנשירה בין לידות שונות.
חשוב להבין שגם כאשר רואים ירידה בצפיפות השיער לא מדובר בהתקרחות, אלא בנשירה בו זמנית של שיערות רבות, כפי שהוסבר לעיל, והצפיפות השיער תשתקם.
עם זאת חשוב לעקוב ולא להזניח. אצל נשים שאין אצלן שיפור לאחר חצי שנה- שנה מהלידה, הנשירה לאחר לידה עלולה להיות מצב מקדים להתקרחות מסוג androgenetic alopecia או להחמיר את ההתקרחות מהסוג הזה אצל נשים, שסבלו ממנה טרם הלידה.
בשורה התחתונה- ברוב רובם של המקרים מדובר בתופעה פיזיולוגית, שאינה מצביעה על מחסור כלשהוא, והיא תחלוף מעצמה ללא טיפול.
☑ ומה לגבי תוספי תזונה? 💊
❗חשוב לדעת שתכשירים לחיזוק השיער לא בהכרח רלוונטיים לנשירה אחרי לידה וגם חלקם אינם מומלצים או אסורים בהנקה.
לפני שמחליטים ליטול תוסף תזונה חשוב לבצע בדיקת דם מקיפה (לא רק ספירת דם, אלא גם בדיקה של רמות של ויטמינים ומינרלים) על מנת לבדוק האם יש חוסרים ואם כן- באילו חוסרים מדובר ואז לטפל ע"פ הצורך.
אם בכל זאת את לקחת תכשיר כללי שמכיל אוסף של ויטמינים ומינרלים ואת מניקה- מומלץ לבחור בתכשיר שבו הריכוזים והמינונים מותאמים לנשים מניקות (פרנטל של אחד היצרנים).
למה לשים במיוחד בבדיקת דם?
1. ברזל- על מנת לגלות מחסור בברזל אין להסתפק בבדיקות דם של רמות ההמגלובין. יש לבצע בדיקה של פריטין להערכת המאגרים. הפריטין, הוא חלבון שבאמצעותו נאגרים עודפי ברזל. ישנם מחקרים, המתארים ששמירה על רמות פריטין מעל ל 40 ng/dl מעלה את יעילות הטיפול בנשירת שיער בנשים.
2. במסגרת בדיקת דם חשוב לבדוק את הערכים של הורמונים של בלוטת התריס והיות וגם תת פעילות וגם יתר פעילות של בלוטת התריס יכולים להיות סיבה לנשירת שיער.
📢 חשוב *** חשוב*** אין סיבה להפסיק הנקה בגלל נשירת שיער היות והנקה אינה מהווה גורם לנשירה!
☑ מתי לפנות לרופא עור? אם אין שיפור אחרי חצי שנה או אם הנשירה לא עוברת עד גיל שנה של התינוק חשוב לפנות לרופא עור לבירור הגורם והתאמת טיפול.
☑ לא מבוסס על מחקר, אך יכול לעזור- ספרים ממליצים להסתפר סמוך ללידה לפני שמתחילה הנשירה.
תרופות סבתא- ניתן לעשות מסיכות, שעשויות לשפר את איכות ומראה השיער. למשל לערבב מעט שמן קוקוס ושמן קיק ולמרוח על הקרקפת והשיער. להשאיר לכמה דקות ולשטוף היטב.
*המאמר אינו מהווה המלצה רפואית ואינו מחליף התייעצות עם רופא.